Pyöräilyn puolesta

10 POINTTIA PYÖRÄILYSTÄ

Seuraavilla väitteillä voit perustella itsellesi ja ystävillesi pyöräilyharrastustasi. Tasapuolisuuden vuoksi on hyvä muistaa myös pyöräilyn riskit ja harrastuksen rajoitteet.

1. sopii kaikille

Pyöräily ei tunne ikä- eikä muitakaan rajoituksia. Se sopii miehille ja naisille, lapsille ja varttuneimmille. Kukin saa ajaa kuntonsa mukaan. Porukkalenkillä kovimmat menijät voivat toimia vetureina, ja hitaammin kiiruhtavat pääsevät ajamaan helpottavassa peesissä. Sähköavusteisella pyörälläkin harrastamisen voi aloittaa.

2. lenkille jo kotiovelta

Pyörälenkki alkaa heti pihasta tarvitsematta varta vasten lähteä liikuntapaikalle omalla autolla tai julkisilla liikennevälineillä.

3. yksin tai yhdessä

Jokainen voi pyöräillä haluamallaan tavalla, yksin, kaksin tai porukassa. Porukkalenkit ovat sosiaalisia tapahtumia, ja porukka tuo turvaa myös pyörärikkojen tai onnettomuuksien varalta. Jos kaipaat lisää haasteita, erilaisia kuntoajoja on tarjolla pitkin kesäkautta.

4. työmatkat pyöräillen

Moni hyödyntää työmatkansa kuntoiluun. Ruuhkissa pyöräilijän ei tarvitse tuskailla ja odotella, vaan aina pääsee eteenpäin. Edestakaiset 20 – 60 kilometrin työmatkat oppii nopeasti ajamaan sopivalla vauhdilla. Pitemmät matkat sujuvat vaikkapa sähköavusteisella pyörällä.

5. ympäri vuoden

Kun kalusto ja varusteet ovat kunnossa, pyöräily on säästä ja kelistä riippumaton kuntoilumuoto. Vuodenaikojen vaihtelua pääsee seuraamaan sekä kulttuuriympäristössä maanteillä että luonnossa sorapoluilla ja maastossa.

6. monipuolinen liikuntaympäristö

Pyöräilijän liikuntapaikkana on koko ympäristö kymmenien kilometrien säteellä. Ei siis tarvitse tahkota joka päivää samaa lenkkipolkua. Jos käytössä on useampia pyöriä, voi ajella vuoropäivin asfaltilla, soralla, poluilla ja maastossa.

7. ulkona ja sisällä

Pyöräily on parhaimmillaan ympärivuotista ulkoliikuntaa, jossa koko ihminen virkistyy happi- rikkaassa ulkoilmassa. Hankalilla keleillä tai tiukan harjoitusohjelman puitteissa sisälläkin voi ajaa vastusharjoituksia yksin tai porukassa ja osallistua virtuaalikisoihin muiden kuntoilijoiden kanssa.

8. terveysliikuntaa

Pitkäkestoiset matalasykkeiset pyörälenkit pitävät sydämen, keuhkot, verenkierron ja vatsan kunnossa ja torjuvat monien sairauksien aiheuttamia riskitekijöitä. Myös jalkojen ja selän lihakset saavat harjoitusta. Nivelille tasainen liike on vain hyväksi. Yläruumiin lihaskuntoa voi ylläpitää maastopyöräilemällä teknisessä maastossa. Aktiivinen lenkkeily ulkoilmassa torjuu flunssia.

9. myös ulkomailla 

Keski- ja Etelä-Euroopassa on paljon lomakohteita, jotka jatkavat kesäkautta ja tarjoavat pyöräilijöille uusia elämyksiä. Hyvätasoisen pyörän voi vuokrata kohtuuhintaan paikan päältä.

10. tasa-arvoista

Pyöräilyporukoita yhdistää yhteinen harrastus taustoista riippumatta. Pyöräilyn harrastajat ovat lähes läpileikkaus kansalaisten kirjosta. Yksityisasioita ei tongita.

 

Nämäkin asiat on syytä pitää mielessä!

Tapaturmia voi sattua

Maantiepyöräilyssä vauhti voi olla kova, jolloin reaktioaika jää lyhyeksi ja liike-energiaa on paljon. Tapaturmia sattuu silloin tällöin, ja useimmilla aktiivipyöräilijöillä on kokemusta ainakin pienistä kolhuista. Asiallinen kypärä ja kaikin puolin kunnossa oleva pyörä ovat ehdottomia turvallisuustekijöitä.

Välineurheilua

Pyöräily vaatii kunnolliset välineet ja varusteet, joita täytyy huoltaa säntillisesti. Jonkin verran pitää osata tehdä itse. Omatoimisuuden asteesta riippuen aktiivipyöräilijän kaluston ylläpito maksaa kokemuksen perusteella 5-10 senttiä kilometriltä. Maantiepyöräily on edullisinta, täysjousitetut maastopyörät vaativat eniten ylläpitoa, erityisesti sähköavusteisina. Pyörät tarvitsevat asialliset huoltotilat ja turvalliset säilytyspaikat, joita ei aina ole helppo löytää kerrostalossa asuttaessa.

Lisäksi muuta liikuntaa

Pyöräily on monipuolista terveysliikuntaa, mutta erityisesti yläruumiin lihakset kaipaavat muutakin harjoittamista. Kuntosali esimerkiksi on hyvä ”työpari” pyöräilylle.