Monipuolinen harjoittelu

Mitä on tuo mystinen monipuolinen harjoittelu, josta näilläkin nettisivuilla puhutaan monesti? Kuvassa esimerkki mitä se tarkoittaa meidän junioritoiminnassa. Viikon aikana kävimme maastopyöräilemässä lumisilla poluilla, harjoittelimme rullilla ajoa, ajoimme sisäradalla ja tänään pelasimme porukalla sählyä.

Kasvaurheilijaksi.fi sanoo varsin osuvasti, että “Monipuolinen harjoittelu on mielekästä ja hauskaa. Harjoittelun vaihtelevuudella luodaan ja ylläpidetään innostuksen ilmapiiriä. Monipuolista harjoittelua jaksaa tehdä päivästä toiseen, viikko viikon jälkeen monien vuosien ajan. Mielekkyys ja hauskuus takaavat usein myös riittävän harjoittelun ja liikunnan määrän.”.

Vaikka tavoitteesi ei olisikaan kasvaa urheilijaksi niin tässä ollaan mielestäni asian ytimessä. Itse ainakin kaipaan vaihtelua harrastamiseen. En syö samaa ruokaa joka päivä vuodesta toiseen niin miksi myöskään harrastaisin joka päivä samalla tavalla. Näiden harjoitusten lisäksi tällä viikolla ohjelmaani kuului myös kuntosali ja sulkapallo.

Monipuolisessa harjoittelussa kehitetään tasapainoisesti kaikkia keskeisimpiä fyysisiä ominaisuuksia (taito, nopeus, voima, liikkuvuus ja kestävyys), mutta sen merkitystä omalle henkiselle hyvinvoinnille ei myöskään sovi unohtaa. Monipuolinen kehon kuormittaminen on myös mitä tehokkainta vammojen ennaltaehkäisyä. Yksipuolinen harjoittelu johtaa helposti esim. rasitusvammoihin.

Se on kyllä pakko myöntää, että yksipuolinen harjoittelu olisi toki helpompaa. Monipuolinen harjoittelu edellyttää ennakkosuunnittelua ja monesti myös välinehankintoja, mutta jokainen käytetty minuutti ja euro maksaa itsensä monin kerroin takaisin fyysisenä ja henkisenä hyvinvointina.

Toteutuuko harjoittelun monipuolisuus omassa arjessasi?

Leave a Reply